Kalmár Lajos

Az ősember kővel és csontfurulyával játszott...mi egy kicsit másképp csináljuk,de a cél ugyan az:-)

sarga-csekk.jpg 

Jelenleg nincsen semmilyen tartozásom ez ügyben, nem személyes indíttatású ez a pár sor. Egy nemrég folytatott politikai vita késztet a megírására. Jókai Mór szerint a lopásnak létezik 133 fajtája, ebből a törvény büntet 33-at. Nem esküszöm meg rá, de talán az Aranyember című regényének egyik mellékzöngéje ez a pár mondat. Nos, Jókai óta fejlődött a technika, több a rablás és kevesebb a büntetett akció. Hiába, no, fejlődik a világ!

c2101kd81168.jpg

 Miként kerülnek ide a sárga csekkek? Az intézményesített szabadrablás elképesztő méreteket öltött Magyarországon. Ennek az egyik törvényesített fajtája ez a csekkmizéria. Nem a levegőbe beszélek, tényekkel tudom alátámasztani amit mondok.

  Kezdjük például a közösségi központi fűtés különböző fajtáival. Gáz, távhő  stb.Ezek a fűtési módozatok azért jöttek létre,bármilyen hihetetlen, mert jóval gazdaságosabbak az egyedi fűtésnél, méghozzá nem elhanyagolható mértékben. Persze ha a távhőszolgáltató saját bevallása szerint állapíthatja meg a "valós "költségeket, akkor bizony kiderülhet, hogy nem a gáz és folyadék áramlás törvényei fognak működni az említett költségek megállapításakor, hanem a titkárnő extra igényei, amit az említett cég vezetőjének természetesen férfiúi kötelessége kielégíteni.

  Néhány érdekes dolog, egy kb 55nm-es panel lakás, határozottan korszerű fűtési rendszere vetekszik egy 100-110nm-es családi ház fűtésének a költségével. Aztán egy érdekes esemény a közelmúltból, ahol személyesen érintett voltam. Egy szolgáltató, aki jogilag nem volt szolgáltató, a saját rendeletében megalkotott határidőn túl, borsos áron elkövetett szabadrablása címén, - amely díj utána fedezetet nyújtott egy beruházás plusz a fűtés díjára, kazáncserékkel együtt- bírósághoz fordult az igény érvényesítéséhez. A Győri Városi Bíróság , majd másodfokon a megyei bíróság is, a távhőtörvényt megkerülve, jogosnak ítélte meg a szolgáltató igényét! Az események után tíz évvel öt év pereskedés árán...Azt el is felejtettem leírni, hogy a szolgáltató ellenőrizte, mint felügyeleti szerv a saját tevékenységét, és a bíróság szerint ez nem volt összeférhetetlen. :-) 

1189573559668-00001095-tavfutes.jpg

 Térjünk át másik kedvencemre a telefonos bussinesre. Na itt aztán olyan tömke lege van a csemegéknek, amihez több oldal is kevés lenne. Néhány apró szösszenet. Képzeljék el, hogy a piacon kilóba mér a hentes és tonnába kéri az árát! Közel húsz évig voltam egy digitális alközpont karbantartója egy cégnél, ahol használtunk számlázó rendszert. Pontosan tudom, hogy mit lát a rendszer és mit lehet kinyomtatni vele. Térjünk vissza a hentesünkre, kérek tőle egy kiló karajt, erre felszorozza az egy kilót egy tonnára és lerakatja velem az asztalra az árát, amiért egy hónapon belül visszatérhetek a maradék 999 kilóért. Ha nem viszem el, az az én bajom. Aztán közben kiderül a hónap utolsó napján, hogy nem 1000 kilót vittem el, hanem 1000 kilót és tíz dekát, amiért azonnal tartozok még egy tonna húst kifizetni. Azt tetszenek gondolni, hogy ez vicc? Sajnos nem az. A vicc ebben az, hogy a törvény mindezt támogatja. Ha másodpercben mérek, és kB-ban, akkor milyen jogon számlázok percet és GB-ot? Meg tudja valaki mondani? Hogy lehet, hogy a cég saját szoftverét nem fogadja el kontrollnak? Hmm, hmm...

 

 Nézzünk még egy aranyos történetet, szintén telefonos. Kormány által szponzorált internet csomag, még az 5kbs-os időkből. A lakossági gyűjtésben  összeszedett pénzből a Bakonytáv...meg ki tudja még milyen néven alakult szervezetek, végre vezetékes rendszert hoztak létre a zirci térségben. A sziklákon áthaladni egyik szolgáltatónak sem tetszett, a MATÁV is nagyon lelkesen passzolta le ezt a területet. Végül is a UTI nagykegyesen átvette a félkész beruházást. Amikor megcsörrentek a telefonok, a befizetett 50 000 Ft-okat  visszaadták a befizetőknek, ami egy szép gesztusnak is tekinthető akár. Persze ha öt évig ültek rajta(volt olyan év amikor 30% fölötti kamattal), akkor már kevésbé szép a menyasszony, főleg miután az új belépök, 17 000 Ft ért vonalhoz juthattak.

 

  Ami a jelen témát szorosabban érinti. Megkaptuk a havi húsz óra internetet UTI-s szerverrel. Ám a szolgáltató megváltozott Vivendi lett belőle. A mostani Invitel jogelődje, ha információim nem csalnak. A havi húsz óra, valahogy mindig havi 25 sőt harminc órára alakult. Bementem reklamálni, hogy némi eltérést mutat a szerveren olvasható adat a kiszámlázottal. A 19 óra 55 percet sosem léptük túl. Jött is rögvest a magyarázat, hogy perc alapon számolnak, és a ki belépések nyílván nem egész percekben, hanem másodpercekben rögzül a szerveren. Természetesen én is készültem és közöltem az illetékes balekkal, akit odaültettek, hogy 120 ki be lépés esetén sehogy sem jön ki az öt óra differencia. Ha minden egyes esetben az 59. másodpercben léptem be, és 01. másodperckor léptem ki, akkor sem jön ki az öt óra, mert ahhoz, ezt a lehetetlen esetet feltételezve is, minimum 150 ki-belépés szükséges.

Az utánunk két héttel internetet kapott emberkéket már nem az UTI, hanem a saját vivendis szerverére kötötte a drága szolgáltató, ahol egész egyszerűen megvonták a jogot tőlük a saját forgalmuk ellenőrzésére.

 

 Nézzük a legaranyosabb Vivendis dobást...Jő a számla plusz nyolc óra csúcsidős fogyasztással, ami akkor kétezervalahányszáz forint plusszot jelentett. Első haragomban, a fiaim jutottak eszembe, aztán meditáltam, hogy ők hétköznap itthon sincsenek. Elkezdtem nézegetni egy naptárt, hétfői nap...Oppácska ...Ez piros betűs hétfő...Nézem, hogy Pünkösd hétfő.

Nah Vivendi lerohanva, hogy franciahonban nem ünnep a Pünkösd hétfő? Ha nem tudnák itt az. Tehát tessék szépen átírni a húsz óra keret terhére. Ezt nagy duzzogva megtették és visszakaptam ezerhétszáz Forintot. A kétezer valahányból. Gondoltam futok még egy kört, aztán kiszámoltam a lehetséges költségeit és legyintettem egyet. Azért tessék elgondolni, hogy a telefonszámlából, ha nem internetezésről van szó ez ki sem derül, akkor hányan is lehettek lenyúlva azon a hétfőn?

 

 Mit gondolnak ér-e valamit egy jogi perpatvar ilyen ügyekben? Hogyan érhetne, mikor az állam fizeti a bírókat. Az állam viszont a nagyobb adóbevétel miatt érdekelt, hogy a szolgáltatóknak legyen igaza. A nagyobb forgalom több befektetőt vonz, több állami bevételt eredményez, amit a politikusok újra szabadon megszavazhatnak, hogy mire is költsük kedveskéim. A kör bezárult.

 Azt már el sem merem képzelni mit írna ezekről Jókai Mór

 1984_fetap881gb-anz.jpg

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 63
Tegnapi: 29
Heti: 110
Havi: 665
Össz.: 48 815

Látogatottság növelés
Oldal: Sárga csekkek...
Kalmár Lajos - © 2008 - 2019 - kalmar-lajos.hupont.hu

A HuPont.hu jelszava az, hogy itt a honlapkészítés ingyen van! Honlapkészítés Ingyen

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »